Šípkový sirup
Na podzim, kdy se šípkové keře začervenají svými zdravými plody – šípky, můžeme si z nich připravit léčivý šípkový sirup.
Ingredience na šípkový sirup:
- 1 kg čerstvývh šípků
- 1,5 kg cukru
- 1 pomeranč
- 1 citrón
- 5 lžic medu
- 1,5 l vody
Šípky omyjeme, rozmixujeme (před mixováním můžeme přidat trochu vody, jde to potom lépe, protože plody šípku jsou opravdu hodně tvrdé), zalijeme vodou a necháme 24 hodin v chladu rozležet.
Potom směs zahřejeme (nesmí vařit) a přecedíme přes plátýnko. Vymačkáme šťávu z pomeranče a citrónu a přidáme jí do přecezené šťávy ze šípků. Dále přidáme cukr a med, zahřejeme rychle asi na 85 stupňů a směs pořádně rozmícháme (nevaříme).
Jakmile se cukr rozpustí, sirup naplníme do láhví a uzavřeme. Láhve otočíme dnem vzhůru, abychom vytěstnily vzduch a zátky se vysterilovaly. Vysoký podíl cukru v sirupu nám zaručí jeho trvanlivost bez další konzervace, ale přesto ho skladujeme v temnu a chladu.
Tipy k přípravě šípkového sirupu
Druhá varianta přípravy šípkového sirupu je časově náročnější. Šípky nejprve zbavíme stopek a okvětí (nejlépe to jde nožem), rozkrájíme na půlky, odstraníme chloupky a drobné pecičky a dobře opereme. Potom postupujeme již jako v předešlém receptu. Ještě je zde jedna výhoda, zbytek po přefiltrování můžeme použít na přípravu šípkové marmelády.
Používáme do vody jako šťávu nebo na přislazení čaje. Nebo užíváme na posílení imunity na podzim a v zimě lžičku každý den.
Více o přípravě sirupů naleznete níže.
Druhá varianta přípravy šípkového sirupu je časově náročnější. Šípky nejprve zbavíme stopek a okvětí (nejlépe to jde nožem), rozkrájíme na půlky, odstraníme chloupky a drobné pecičky a dobře opereme. Potom postupujeme již jako v předešlém receptu. Ještě je zde jedna výhoda, zbytek po přefiltrování můžeme použít na přípravu šípkové marmelády.
Používáme do vody jako šťávu nebo na přislazení čaje. Nebo užíváme na posílení imunity na podzim a v zimě lžičku každý den.
Více o přípravě sirupů naleznete níže.











Napsat komentář