Sterilované třešně
Sterilované třešně jsou výborné pro přípravu bublanin, koláčů, nákypů a podobně. V zimním období se nám jistě nějaká ta sklenice bude hodit.
-
-
- dobře vyzrálé tmavé nebo světlé třešně
- cukr krystal
-
Příprava receptu na sterilované třešně:
Třešně zbavíme stopek, přebereme a dobře opereme. Červivé třešně namočíme do vlažné vody se solí (20 g soli na 1 l vody). Potom je propláchneme a necháme odkapat. Třešně naplníme do zavařovacích sklenic, prosypeme cukrem (2 lžíce do sklenice o obsahu 720 ml, 1 lžíce na obsah 370 ml), dobře setřeseme a zalijeme vařící vodou.
Sklenice uzavřeme víčky, dáme do zavařovacího hrnce s teplou vodou a sterilujeme. Po zahřátí na 85 stupňů při této teplotě sterilujeme 35 minut (sklenice 0,7 – 0,9 l), 30 minut (sklenice 0,3 – 0,5 l). Potom sklenice se sterilovanými třešněmi ihned vyndáme a necháme vychladnout.
Při přípravě sterilovaných třešní je můžeme před naplněním do sklenic nejdříve vypeckovat, přičemž šťávu z nich při tom zachytíme. Tu potom přidáme k vroucí vodě, kterou zaléváme sklenice.

















Napsat komentář