Sterilovaný celer ve sladkokyselém nálevu
- čerstvý tvrdý celer
- 2 kolečka cibule (do jedné sklenice)
Koření (pro litrovou sklenici):
- 2 kuličky pepře
- 2 kuličky nového koření
- 1/3 lžičky žlutých hořčičných semínek
Nálev (na 1 litr vody):
- 0,3 l 8% octa
- 20 g soli
- 65 g cukru
Celer na chvíli namočíme do studené vody. Potom ho omyjeme, oloupeme a nakrájíme na kostičky, menší hranolky nebo plátky silné asi 7 mm.
Pokrájený celer povaříme téměř doměkka ve vodě s kyselinou citrónovou (10 g na 1 l vody). Celer vyndáme, propláchneme na cedníku studenou vodou a necháme odkapat.
Po té ho naplníme do sklenic, na jejichž dno jsme dali koření a cibuli, zalijeme horkým nálevem, uzavřeme víčky, dáme do zavařovacího hrnce s horkou vodou a sterilujeme.
Po zahřátí na 95 stupňů při této teplotě sterilujeme 30 minut (sklenice 0,7 – 0,9 l), 25 minut (sklenice 0,3 – 0,5 l). Po ukončení sterilace sklenice se sterilovaným celerem ve sladkokyselém nálevu hned z hrnce vyndáme a necháme vychladnout.
Celer můžeme také nakládat s přídavkem oleje (2 lžíce na litrovou sklenici), má potom lepší chuť. Na druhou stranu, vzhledem k náchylnosti oleje k oxidaci, která způsobuje žluknutí, se tento způsob příliš nepoužívá. Celer můžeme okořenit také kouskem celého zázvoru, snítkou bazalky nebo tymiánu.
Před samotnou sterilací předchází zahřátí na určitou teplotu, to by mělo trvat asi 20 minut. Pokud nemáme zavařovací hrnec nebo děláme jenom menší množství skleniček se sterilovaným celerem ve sladkokyselém nálevu, můžeme použít hrnec s poklicí, do kterého dáme na dno dřevěnou mřížku nebo třeba čistou utěrku (aby nám sklenice nepopraskaly) a vhodný teploměr. Těsnost zavařených sklenic s nakládaným celerem poznáme po vychlazení poklepem na víčko. To by mělo vydávat dutý zvuk. Více o zavařování zeleniny naleznete níže.











Napsat komentář