Sušené trnky
Postup jak připravit sušené trnky
Zralé trnky, které ještě nepřešly mrazem, zbavíme stopek a dobře omyjeme. Po částech je ponoříme v cedníku do vařící vody s přídavkem kyseliny citrónové (asi 5 g na 1 l vody), po 20 vteřinách je ochladíme ve studené vodě a necháme odkapat.
Potom je rozložíme v jedné vrstvě a sušíme v troubě nebo v sušičce nejprve na 40 – 50 stupňů. Uprostřed sušení teplotu zvýšíme asi na 70 stupňů a dosoušíme při 50 – 60 stupních.
Ze tří kilogranmů čerstvých trnek máme přibližně jedno kilo trnek sušených. Usušené trnky, by měly být vláčné a při stisknutí by neměly pukat a uvolňovat šťávu.
Více o sušení různých druhů ovoce a zeleniny naleznete níže.
Související články a recepty:
Napsat komentář