Sušený celer

Sušený celer postup

Sušený celer si i po usušení uchovává své chuťové vlastnosti. Je vhodný zejména do polévek a omáček.

Příprava receptu na sušený celer (bulvy):
Čerstvé bulvy celeru namočíme do studené vody, po chvilce je dobře omyjeme, oloupeme a znova opláchneme. Celer rozkrojíme na půlky nebo čtvrtky, ovaříme ve vodě, až je uvnitř měkký a když ho nabodneme na vidlici, lehce z ní sklouzne. Potom ho nakrájíme na tenké plátky, hranolky nebo kostičky a rozložíme v tenké vrstvě.

Sušíme v troubě nebo sušičce nejdříve při 60 stupních, potom delší dobu při 70 stupních a dosoušíme opět při 60 stupních. Při sušení v troubě musí být dvířka pootevřená, abychom odváděli vodní páry. Správně usušený celer je ohebný až gumovitý a na řezu nesmí být vlhký. Více o sušení zeleniny naleznete níže.

Související články a recepty:

2 komentáře na Sušený celer

  1. vlado napsal:

    Mohli by ste my povedať prečo musí byť celer pred sušením uvarený. Ďakujem.

    • Jitka napsal:

      Mírným povařením některých druhů zeleniny před samotným sušením se sníží aktivita přítomných enzymů, zlepšuje se jejich barevnost, chuť a vůně po zpracování.
      Jitka

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *