Trnkový likér
Ingredience na trnkový likér:
- 1/2 kg trnek
- 1/2 l vodky nebo pálenky
- podle chuti strouhaný muškátový oříšek, kousek skořice, hřebíček
- 250 ml vody
- 300 g cukru
Trnky rozmačkáme, dáme do skleněné láhve s širším hrdlem nebo do zavařovací sklenice, přidáme koření, zalijeme pálenkou a uzavřeme. Trnky nakládáme i s peckami.
Necháme 2 – 4 týdny louhovat. Potom přefiltrujeme, přidáme vychladlý cukerný roztok a dobře promícháme. Druhý den naplníme trnkový likér do lahví.
Poznámka k přípravě trnkového likéru
Kdo má rád silnější pití, lze cukr přidat hned k rozmačkaným trnkám, zalít alkoholem a nechat ležet. Potom již nepřipravujeme cukerný roztok. I když nám šťáva s trnek pálenku trochu zředí, pořád bude likér dosti silný.
Kdo má rád silnější pití, lze cukr přidat hned k rozmačkaným trnkám, zalít alkoholem a nechat ležet. Potom již nepřipravujeme cukerný roztok. I když nám šťáva s trnek pálenku trochu zředí, pořád bude likér dosti silný.
Dobré