Zavařování jeřabin

Zavařování jeřabin recepty

Něco krátce o významu, použití a zavařování jeřabin
Jasně červené plody jeřábu – jeřabiny dozrávají koncem léta. Dají se sbírat od srpna do listopadu a jsou oblíbené pro svůj vysoký obsah vitamínů, hlavně však vitamínu C. Mají ho asi dvakrát více než citróny.

Obsahují i mnoho dalších látek prospěšných našemu organismu. Pomáhají při problémech s trávící soustavou, ledvinami a žlučníkem. Jsou vhodné i při léčbě vysokého tlaku a štítné žlázy. V kuchyni je používáme jako doplněk k smetanovým omáčkám a k masu, ale dá se z nich připravit i čaj nebo domácí víno.

Z jeřabin si můžeme udělat také spoustu zdravých a chutných zavařenin jako je kompot, rosol marmeládu, klevetu a protlak. K zavařování jeřabin používáme plody moravského sladkoplodého jeřábu. Plody používané pro zavařování by měli být hodně zralé, až přezrálé. Proto je sklízíme co nejpozději, nejlépe po prvních mrazících. Více o zavařování jeřabin nalezbete v našich receptech.

Související recepty:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *