Květák nakládaný ve sladkokyselém nálevu
Ingredience na květák nakládaný ve sladkokyselém nálevu:
- čerstvý hustý bílý květák
- kyselina citrónová
Koření (množství na litrovou sklenici):
- 1 bobkový list (rozlámaný)
- 3 kuličky nového koření
- 2 kuličky pepře
- 1 lžička hořčičných semínek
Nálev (na 1 l vody):
- 0,2 l 8 % octa
- 60 – 80 g cukru
- 30 g soli
Koření zalijeme octem, přivedeme téměř k varu, sejmeme a necháme zakryté asi 1 hodinu vylouhovat. Květák zbavíme listů, opláchneme, odřízneme košťál a růžici rozdělíme na menší růžičky. Vaříme ve vodě mírně okyselené kyselinou citrónovou téměř doměkka (až po nabodnutí na vidličku lehce sklouznou), scedíme a necháme krátce okapat. Horký květák urovnáme do zavařovacích sklenic a zalijeme horkým nálevem (vodu svaříme s cukrem a solí, sejmeme z plotýnky a přidáme ocet s kořením). Sklenice uzavřeme víčky, vložíme do zavařovacího hrnce s horkou vodou a sterilujeme. Po zahřátí na 85 stupňů při této teplotě sterilujeme 25 minut (sklenice 0,7 – 0,9 l), 20 minut sklenice (0,3 – 0,5 l). Po ukončení sterilace sklenice se sterilovaným květákem hned z hrnce vyndáme.
Tipy při přípravě sterilovaného květáku ve sladkokyselém nálevu
Před naplněním můžeme na dno sklenic přidat kolečko mrkve, kousek křenu a kolečko cibule, stejně jako u sterilovaných okurek, každý podle své chuti. Při zalévání sklenic s květákem nálevem s kořením se snažíme ho rovnoměrně rozdělit do sklenic. Nakládaný květák je výborný samotný, ale výborně chutná i v různých sterilovaných zeleninových směsích.
Před naplněním můžeme na dno sklenic přidat kolečko mrkve, kousek křenu a kolečko cibule, stejně jako u sterilovaných okurek, každý podle své chuti. Při zalévání sklenic s květákem nálevem s kořením se snažíme ho rovnoměrně rozdělit do sklenic. Nakládaný květák je výborný samotný, ale výborně chutná i v různých sterilovaných zeleninových směsích.
Pokud nemáme zavařovací hrnec nebo děláme jenom menší množství skleniček, můžeme použít hrnec s poklicí, do kterého dáme na dno dřevěnou mřížku nebo třeba čistou utěrku (aby nám sklenice nepopraskaly) a vhodný teploměr. Těsnost zavařených sklenic s nakládaným květákem poznáme po vychlazení poklepem na víčko. To by mělo vydávat dutý zvuk. Více o zavařování zeleniny naleznete níže.










Napsat komentář