Sušení hrušek
Na sušení hrušek jsou nejvhodnější letní odrůdy hrušek, drobné, bez větší kaménčitosti.
Příprava sušených hrušek – recept:
Hrušky můžeme sušit oloupané nebo se slupkou, rozkrájené na půlky, na čtvrtky nebo celé. Sušíme-li hrušky celé (drobnější odrůdy), zbavíme je jen stopek a zbytků okvětí a sušíme při teplotě asi 80 stupňů.
Pokud hrušky loupeme, rozkrájíme je na díly, odstraníme jádřince, stopky s cévními svazky a zbytky okvětí a dáváme je hned do vody okyselené kyselinou citrónovou (1/2 lžičky na 1 l vody), aby nezhnědly.
Když máme všechny hrušky připravené, scedíme je, necháme odkapat, povaříme 10 – 15 minut v cukerném roztoku (1 kg cukru na 1 l vody) a necháme je proslazovat 24 hodin.
Druhý den hrušky přivedeme k varu, krátce povaříme a po odkapání urovnáme v jedně vrstvě na plech. Sušíme nejdříve při teplotě 55 stupňů, potom při 70 stupních a dosoušíme při 60 stupních
Více o sušení různých druhů ovoce a zeleniny naleznete níže.













Napsat komentář