Brusinkový kompot
Brusinkový kompot se hodí hlavně ke svíčkové omáčce a pokrmům ze zvěřiny. Můžeme ho připravit dvěma způsoby sterilovaný nebo bez sterilace.
Ingredience na brusinkový kompot:
- čerstvé, jasně červené brusinky
Na 1 kg brusinek:
- 1/2 kg cukru
Brusinky přebereme, propláchneme v několika vodách a necháme odkapat. Odvážíme je pro jednu dávku, podlijeme trochou vody a dusíme v zakryté nádobě, až pustí šťávu. Pak je za stálého míchání vaříme, až se část tekutiny odpaří. Do brusinek přisypeme po částech cukr a po jeho rozpuštění vaříme ještě 10 minut. Sebereme pěnu naběračkou, scedíme, brusinky dáme do zavařovacích skleniček, šťávu převaříme, nalijeme na brusinky a skleničky uzavřeme. Vložíme do zavařovacího hrnce s horkou vodou a sterilujeme při 85 stupních 15 minut.
Tipy, rady a postupy při přípravě brusinkového kompotu
Brusinkový kompot můžeme připravit i bez sterilace v zavařovacím hrnci. Přebrané, omyté a odkapané brusinky (1 kg) promícháme se 450 g cukru a v kastrolu přikrytém pokličkou dusíme v troubě, až pustí šťávu a změknou. Když jsou všechny pěkně sklovité, dáme je do zavařovacích sklenic, šťávu převaříme, posbíráme pěnu, šťávou zalijeme brusinky a uzavřeme víčky. Skleničky s brusinkovým kompotem otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout. Více o zavařování kompotů naleznete níže.
Související články a recepty:










Napsat komentář