Hrušky ve vlastní šťávě
Ingredience na hrušky ve vlastní šťávě:
- zralé, ne však příliš měkké hrušky
Na litrovou sklenici:
- 1 lžíce cukru
- 4 lžíce vody
- 3/4 lžičky kyseliny citrónové
Omyté hrušky oloupeme, podélně rozkrájíme na půlky, odstraníme jádřince, zbytky okvětí, stopky s cévními svazky a nakrájíme nebo nakrouháme na tenké plátky.
Pokrájené hrušky naplníme těsně do sklenic, prosypeme cukrem, zalijeme vodou rozmíchanou s kyselinou citrónovou a uzavřeme. Sklenice dáme do zavařovacího hrnce a sterilujeme.
Po zahřátí na 90 stupňů, při této teplotě sterilujeme 50 minut. Po ukončení sterilace sklenice s hruškami ve vlastní šťávě hned z hrnce vyndáme a necháme vychladnout.
Poznámka k hruškám ve vlastní šťávě
Pro usnadnění loupání můžeme hrušky ponořit asi na 20 sekund do vařící vody. Před samotnou sterilací předchází zahřátí na teplotu 90 stupňů, což by mělo trvat asi 20 – 30 minut. Délka sterilace 45 – 50 minut se může zdát dlouhá, ale při kratší sterilaci by nám sklenice mohly vykvasit.
Pro usnadnění loupání můžeme hrušky ponořit asi na 20 sekund do vařící vody. Před samotnou sterilací předchází zahřátí na teplotu 90 stupňů, což by mělo trvat asi 20 – 30 minut. Délka sterilace 45 – 50 minut se může zdát dlouhá, ale při kratší sterilaci by nám sklenice mohly vykvasit.
Hrušky ve vlastní šťávě používáme se skořicí k přípravě koláčů a závinů. Z hrušek ve vlastní šťávě můžeme upéci například hruškový koláč s drobenkou. Recept na koláč s drobenkou přikládám. Mám ho sice jako švestkový koláč s dobenkou, ale místo švestek můžeme použít samozřejmě hrušky, jablka ale i s rebarborou je výtečný. „Koláč s drobenkou“













Napsat komentář