Kategorie: Jablka

Jablečný rosol

Jablečný rosol recept

Na jablečný rosol můžeme spotřebovat méně zralá, kyselá, padaná nebo i jinak poškozená jablka.

Ingredience na jablečný rosol:
  • jablka
  • zázvor
  • citrónová kůra nebo hřebíček

Nálev na 1 l šťávy :

  • 600 g cukru
Příprava receptu na jablečný rosol:
Z jablek odstraníme zbytky okvětí, stopky a červivé nebo jinak poškozené části. Dobře jablka omyjeme a nakrájíme i se slupkami a jádřinci.

Zalijeme je vodou tak, aby byla potopena, přidáme koření (kdo nechce nemusí) a pod pokličkou dusíme doměkka. Horkou směs necháme volně prokapat přes plátýnko nebo čistou utěrku (nemačkat, šťáva by byla kalná).

Sušení jablek

Sušení jablek postup

Na sušení jablek (křížal) jsou nejvhodnější nakyslé plody s pevnou dužinou.
Postup sušení jablek:
Jablka omyjeme, oloupeme, odstraníme zbytky okvětí a stopky a vykrajovátkem vypíchneme jádřince. Oloupaná jablka dáme do studené vody mírně okyselené

Domácí jablečný ocet

Domácí jablečný ocet recept

Jablečný ocet byl odpradávna užíván jako lidový lék, ale hodit se nám bude i v kuchyni do zálivek na saláty, okyselování mnoha jídel a podobně. Koupit si ho můžeme jako zdravější alternativu octa vinného, ale proč si nepřipravit jednoduchý recept na domácí jablečný ocet sami. Existuje několik způsobů