Kategorie: Jablka
Jablečný rosol
Na jablečný rosol můžeme spotřebovat méně zralá, kyselá, padaná nebo i jinak poškozená jablka.
Ingredience na jablečný rosol:
- jablka
- zázvor
- citrónová kůra nebo hřebíček
Nálev na 1 l šťávy :
- 600 g cukru
Z jablek odstraníme zbytky okvětí, stopky a červivé nebo jinak poškozené části. Dobře jablka omyjeme a nakrájíme i se slupkami a jádřinci.
Zalijeme je vodou tak, aby byla potopena, přidáme koření (kdo nechce nemusí) a pod pokličkou dusíme doměkka. Horkou směs necháme volně prokapat přes plátýnko nebo čistou utěrku (nemačkat, šťáva by byla kalná).
Sušení jablek
Domácí jablečný ocet
Jablečný ocet byl odpradávna užíván jako lidový lék, ale hodit se nám bude i v kuchyni do zálivek na saláty, okyselování mnoha jídel a podobně. Koupit si ho můžeme jako zdravější alternativu octa vinného, ale proč si nepřipravit jednoduchý recept na domácí jablečný ocet sami. Existuje několik způsobů