Kategorie: Omáčky
Rajská omáčka
Rajská omáčka, ať už z rajského protlaku či čerstvých rajčat, je klasický recept, připravovaný v české kuchyni již odpradávna. Charakterizuje jí nezaměnitelná vůně koření, především skořice a lahodná sladká chuť. Rajčata či rajský protlak zase dodají omáčce její typicky červenou barvu. Nejčastěji se podává s vařeným hovězím někdy i vepřovým masem, ale připravuje se i s karbanátky, čufty nebo plněnými paprikami. Jako přílohu potom podáváme houskový knedlík nebo těstoviny.
Koprová omáčka
Koprová omáčka je jídlo, které někdo miluje, ale je spousta lidí, kteří ho nemohou ani cítit. Moje rodina patří do té první skupiny, proto jí v sezóně kopru, která však není příliš dlouhá, vařím poměrně často. Ale i v zimě si můžeme tuto smetanovou omáčku uvařit. Proto pokud mám přebytek kopru, což se většinou nestává, naložím si ho do mírně kyselého nálevu a sterilovaný kopr mohu použít, kdy se mi zachce. Kromě čerstvho a sterilovaného kopru můžeme použít i kopr v soli, sušený či mražený.







