Ořechové řezy

Ořechové řezy s medem na plech

Pokud jsme si v sezóně ořechů nadělali nějaké ty zásoby, určitě se vyplatí vyzkoušet recept na ořechové řezy s medem. Tento moučník na plech s ořechy dobře vypadá a ještě lépe chutná, takže se dá použít i pro slavnostnější příležitosti. Jen s louskáním ořechů je trochu větší práce, a ze své vlastní zkušenosti vím, že se k tomu, alespoň tedy u nás doma, nikdo moc nehrne.

Recept na ořechové řezy medové na plech

Ingredience na ořechové řezy:

Těsto:

  • 500 g hladké mouky
  • 200 g rostliného tuku (Hera, Stela a podobně)
  • 200 g cukru
  • 2 vejce
  • 2 lžíce medu
  • 2 lžičky jedlé sody rozmíchané ve 2 lžících mléka

Ořechová poleva:

  • 120 g másla
  • 80 g cukru
  • 3 lžíce medu
  • 350 – 400 g vyloupaných vlašských ořechů

Krém:

  • 1,5 hrnku mléka
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce solamylu (maizeny, vanilkového pudinku)
  • 200 g másla
  • moučkový cukr podle chuti (100 g)

Příprava receptu na ořechové řezy na plech:
Těsto:
Z uvedených surovin si nejprve vypracujeme těsto. Rozdělíme ho na dva díly a jeden díl přendáme na plech vyložený pečícím papírem.

Vyválíme ho přímo na plechu s pečícím papírem, aby se přenášením nepotrhalo.

Jednu placku rovnou upečeme (10 – 15 minut na 170 stupňů), na druhou si připravíme ořechovou polevu.

Ořechová poleva:
Ořechy nakrájíme nahrubo (čtvrtky, půlky), v pánvi je osmažíme dozlatova se 120 g másla, 80 g cukru a 3 lžícemi medu.

Hned rozetřeme na druhou placku, kterou také rozválíme na plechu vyloženém pečícím papírem a upečeme.

Krém:
Z celkového množství mléka trochu oddělíme a rozmícháme v něm dohladka mouku a solamyl (případně maizenu či pudink).

Zbytek mléka přivedeme k varu, vmícháme hladkou směs, povaříme a necháme vychladnout.

Změklé máslo řádně vymícháme, podle chuti přidáme cukr a nakonec po částech vmícháme uvařenou kaši. Placku bez ořechů pokapeme rumem a krémem spojíme obě vychladlé placky ořechama nahoru. Ořechové řezy s krémem necháme do druhého dne v chladu uležet.

Související příspěvky:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *