Pomerančový džem
Pomerančový džem připravujeme z chemicky neošetřených pomerančů. Dnes není tak jednoduché je sehnat, ale pokud se vám to povede, určitě stojí za to zkusit tento recept.
Ingredience na pomerančový džem:
- 1 kg pomerančů
- 1,5 kg cukru
- 2 citróny
Pomeranče dobře za pomoci kartáčku omyjeme v teplé vodě, nakrájíme na kolečka, odstraníme pecičky a nakrájíme na nudličky i s kůrou.
Zalijeme je vodou a uložíme na chladné místo. Druhý den vodu s pomeranči přivedeme k varu, přidáme cukr a po jeho rozpuštění sejmeme z plotýnky a uložíme opět na chladné místo.
Další den vaříme tak dlouho, až kůra zesklovatí a změkne. Přidáme šťávu vymačkanou ze dvou citrónů a ještě povaříme, až na konzistenci džemu. Utvoří-li se na džemu pěna, sebereme ji až ke konci varu. Horký pomerančový džem naplníme do sklenic, okraje otřeme a uzavřeme víčky. Sklenice otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.
Poznámka k přípravě pomerančového džemu
Správně připravený džem musí mít rosolovitou konzistenci s kousky ovoce. Kdy je pomeračový džem hotový poznáme například tak, že ho kápneme na studený talířek a po vychladnutí zkusíme kapku posunout prstem. Když zůstane vcelku se zkrabaceným povrchem je džem hotový. Další způsoby najdete zde: Jak poznáme, že je marmeláda nebo džem hotový.
Více o přípravě džemů naleznete níže.
Správně připravený džem musí mít rosolovitou konzistenci s kousky ovoce. Kdy je pomeračový džem hotový poznáme například tak, že ho kápneme na studený talířek a po vychladnutí zkusíme kapku posunout prstem. Když zůstane vcelku se zkrabaceným povrchem je džem hotový. Další způsoby najdete zde: Jak poznáme, že je marmeláda nebo džem hotový.
Více o přípravě džemů naleznete níže.
Související články a recepty:
Napsat komentář