Zavařování černého kořene
Černý kořen neboli hadí mord španělský je velmi výživná a hodnotná zelenina, která by se svojí biologickou a dietetickou hodnotou mohla řadit mezi přední zeleniny v našem jídelníčku. Jenom škoda, že černý kořen je u nás hodně opomíjenou zeleninou. Kořeny jsou lehce stravitelné a v syrovém stavu připomínají chuť jader vlašských ořechů. Zavařování černého kořene je také jedna z možností jeho použití v domácnosti. Můžeme ho konzervovat ve sladkokyselém nálevu.
Černý kořen se sklízí pozdě na podzim nebo brzy z jara, protože je mrazuvzdorný. Na pěstování je to velmi nenáročná rostlina, jen je trochu pracnější vydolovat kořeny ze země, protože jsou křehké a velmi snadno se lámou. Z kořenů po rozříznutí vytéká bílá šťáva, obsahující inulin, proto je černý kořen vhodný pro nemocné cukrovkou. Upravujeme ho obdobně jako chřest. V kuchyni se dá připravit na různé způsoby. Můžeme ho přidávat do krémových polévek, do salátů, hodí se jako příloha k masu, do omáček, na těstoviny a podobně.
Napsat komentář