Rychlokvašky
Když máte přerostlé okurky nakladačky, určitě stojí za zkoušku naložit si rychlokvašky. Jejich příprava je poměrně jednoduchá a rychlá.
- čerstvé okurky, dlouhé asi 8 – 12 cm
Koření a přísady:
- kopr
- hořčičné semínko
- celý pepř
- nové koření
- vinné nebo višňové listy (nemusí být)
Nálev (na 1 litr vody):
- 40 – 50 g soli
Příprava receptu na rychlokvašky:
Okurky namočíme na chvíli do studené vody, pak důkladně omyjeme, až zůstane poslední voda čistá. Okurky propícháme vidličkou, naskládáme do 5 litrové sklenice nebo do kameninového hrnce a proložíme kořením. Zalijeme je solným roztokem tak, aby okurky byly zcela ponořené. Sklenici s rychlokvaškami zakryjeme fólií a zavážeme nebo přiklopíme prkénkem a zatížíme závažím. Okurky jsou vykvašené za 3 – 4 týdny.
Musíme je brzy spotřebovat, aby se nezkazily, neustále je udržujeme pod roztokem. Případně je můžeme doplňovat slabým octovým roztokem (na 1 l vody 0,1 l octa a 20 g soli).
Tipy, rady a postupy k receptu na rychlokvašky
Před uzavřením sklenice můžeme dát navrch patičku nebo kůrku chleba, ten nám lépe nastartuje kvašení. Asi po třech dnech ho odstraníme a neměly by tam zůstat ani žádné drobky. Rychlokvašky můžeme připravit i bez koření (hořčičné semínko, pepř, nové koření), každý podle své chuti. Nádobu s naloženými rychlokvaškami je dobré umístit do prostředí teplého asi 20 stupňů. Asi po pěti dnech by se měla přemístit do chladnější místnosti s teplotou asi 15 stupňů. Pokud se utvoří na povrchu pěna průběžně ji odstraňujeme.
Více o zavařování zeleniny naleznete níže.
Související články a recepty:
Napsat komentář