Hruškový džem
V sezóně hrušek stojí určitě za to připravit si z tohoto oblíbeného ovoce domácí hruškový džem. Milovníci džemů a zavařování jistě ocení jeho aromatickou vůni a výbornou chuť.
- 1,5 kg hrušek
- 750 g cukru
- kůra z 1 citrónu
- 3 g kyseliny citrónové
Příprava receptu na hruškový džem:
Omyté hrušky oloupeme, odstraníme zbytky okvětí, stopky a jádřince. Slupky z hrušek, jádřince a dobře omytou tence sloupnutou citrónovou kůru zalijeme 150 ml vody a dusíme přikryté pokličkou asi 10 minut, potom přecedíme. Hrušky nakrájíme na tenké plátky, přidáme do kastrolu s vývarem ze slupek a jádřinců a dusíme doměkka. Přidáme cukr a rychle vaříme, až džem zhoustne. Ke konci varu přidáme kyselinu citrónovou rozpuštěnou ve lžičce vody. Vařící džem plníme do skleniček, okraje hned otřeme a zavíčkujeme. Skleničky s hruškovým džemem obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.
Hrušky mají vyšší obsah pektinových látek, proto nemusíme při přípravě hruškového džemu přidávat žádné konzervanty. Hruškový džem, podobně jako džem z jiného ovoce, zahušťujeme varem a přídavkem cukru. Po přidání cukru ho nevaříme zbytečně dlouho, protože by se zhoršila jeho barva i vůně. Jelikož hrušky nejsou kyselé ovoce, přikyselujeme malým množstvím kyseliny citrónové.
Kdy je hruškový džem hotový, poznáme několika způsoby:
-Kápneme-li vařící džem na studený talířek a po vychladnutí se pokusíme kapku posunou prstem, tak by kapka měla zůstat vcelku se skrabaceným povrchem.
-Do džemu ponoříme vařečku a když jí vyndáme otáčíme jí ve vodorovné poloze, až džem ztuhne. Pak necháme zavařeninu stéci na okraj vařečky. Stéká-li v souvislé vrstvě a pak padá ve větších kusech, nikoliv v kapkách, je džem hotový.
-Když kápneme malé množství džemu do studené vody, měla by celistvá kapka klesnout až na dno.
Více o přípravě džemů naleznete níže.
Související články a recepty:
Napsat komentář