Kategorie: Bylinky
Sběr a sušení kořene pampelišky
Pampeliška je pro většinu zahrádkářů jen nepříjemný a dotěrný plevel, kterého je velmi těžké se zbavit. Avšak i ten největší odpůrce musí uznat, že v době kdy rozkvetou pampelišky, krajina okolo nás se množstvím jejich žlutých úborů rozzáří. Protože její hodnota spočívá především v léčivé síle, sběr a sušení kořene pampelišky si jistě zaslouží svojí kapitolu.
Sušení a použití kopřiv
Kopřiva, kterou spousta lidí považuje jen za obyčejný plevel, patří k našim nejvýznamnějším léčivým rostlinám na pročištění krve a krvetvorbu. Sběr, sušení a použití kopřiv, ať čerstvých či sušených si určitě zaslouží svojí kapitolu, nejen pro její příznivé účinky na naše zdraví, ale i pro její použití v kuchyni. Takže vyzbrojeni rukavicemi a nůžkami můžeme z jara vyrazit na
Sušení a použití libečku
Libeček je oblíbenou aromatickou zeleninou. V kuchyni má široké využití. Přidává se především do polévek, jako polévkové koření. Někdo ho také nazývá „zelené maggi“. Můžeme jej využít do bramborového salátu, k vařeným bramborům, do karbanátků, omáček, pomazánek a podobně. Výborný je také do marinád na grilování masa a ryb. Používá se čerstvý i