Sušení a použití libečku
Libeček je oblíbenou aromatickou zeleninou. V kuchyni má široké využití. Přidává se především do polévek, jako polévkové koření. Někdo ho také nazývá „zelené maggi“. Můžeme jej využít do bramborového salátu, k vařeným bramborům, do karbanátků, omáček, pomazánek a podobně. Výborný je také do marinád na grilování masa a ryb. Používá se čerstvý i sušený. Pro sušení a použití libečku jsou vhodné jen čerstvé a nezavadlé listy.
Sušení libečku
Listy libečku můžeme sklízet již v prvním roce po výsadbě, kořeny k léčivým účelům až z dvouletých bylin. Nejlepší čas pro sklizeň nati je červen a červenec. Byliny sušíme ve stínu rozložené v jedné vrstvě, v sušičce na teplotu udanou pro bylinky nebo v troubě. V troubě sušíme při teplotě okolo 50 stupňů, přičemž musí být zajištěno odvětrávání pootevřenými dvířky, aby odcházela vlhkost.
Zmrazení libečku
Nať libečku si můžeme také pro pozdější zpracování zmrazit. Listy posekáme, do mikrotenového sáčku naplníme potřebné množství a zmrazíme. V zimě se nám určitě bude jeho aromatická chuť hodit minimálně k ochucení polévek.
Jako léčivá rostliny působí libeček proti skleróze, zmírňuje nadýmání a podporuje zvýšené vylučování chloridů. Je močopudný a žlučopudný. Přidávání listů libečku do pokrmů podporuje chuť k jídlu a zlepšuje trávení.
Související články k příspěvku „Sušení a použití libečku“:
Napsat komentář