Jablečná marmeláda
Jablečná marmeláda není příliš běžnou úpravou tohoto chutného a zdravého ovoce. Ale pokud potřebujeme zpracovat větší množství jablek, je to vhodný a dobrý recept.
- méně zralá jablka, mohou být i padaná a poškozená (ne však moučná nebo přezrálá)
Na 1 kg jablečného protlaku:
- 500 – 600 g cukru
- 1 – 2 g kyseliny citrónové
Příprava receptu na jablečnou marmeládu:
Z jablek odstraníme stopky a zbytky okvětí, dobře je omyjeme a nakrájíme i se slupkami a jádřinci na kousky. Podlijeme je trochou vody a přiklopené podusíme doměkka. Měkká jablka prolisujeme přes síto. Jablečný protlak odpařujeme asi 10 minut, po té přidáme asi čtvrtinu dávky cukru a vaříme dál. Asi po 5 minutách přidáme pomalu zbytek cukru, tak abychom nepřerušily var. Jakmile se cukr rozpustí přidáme kyselinu citrónovou. Když marmeláda náležitě zhoustne, naplníme ji do sklenic. Po naplnění okraje sklenic otřeme a upevníme víčka. Skleničky s jablečnou marmeládou obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.
Marmelády připravujeme z ovoce, které může být méně kvalitní i trochu poškozené, ne však nahnilé. Marmeláda z méně zralého ovoce lépe rosoluje. Marmeládu odpařujeme v dávkách do 1,5 kg ovocného protlaku. Barvu a vůni jablečné marmelády můžeme zlepšit přídavkem protlaku z jiného ovoce.
Kdy je jablečná marmeláda hotová poznáme několika způsoby. Jedním z nich je, když vařící marmeládu kápneme na studený talířek a po vychladnutí zkusíme kapku posunou prstem, měla by zůstat vcelku se skrabaceným povrchem. Více o přípravě marmelád naleznete níže.















Napsat komentář