Zavařování okurek

Zavařování okurek recepty

Okurky jsou oblíbená zelenina bohatá na minerální látky a vitamín C. Obsahují velké množství draslíku, takže přirozeně odvodňují organismus. Jinak jsou nízkokalorické, jelikož mají vysoký obsah vody (asi 90%). Nejen proto je domácí zavařování okurek u nás tak oblíbené. Samozřejmě na to mají vliv i výborné chuťové vlastnosti okurek naložených v nálevu. V zimě jistě oceníme, když můžeme sáhnout po sklenici nakládaček a servírovat jako přílohu nebo přidat do různých pokrmů.

Zavařování okurek

Okurky nakládačky v domácnosti konzervujeme různými způsoby. Nejčastěji je sterilujeme ve sladkokyselém nálevu (celé okurky nebo z přerostlých připravujeme okurkové řezy). Okurky k nakládání by měly být čerstvé, nezavadlé a pokud možno přibližně stejně velké, jestliže je tedy nekrájíme na řezy.

K zavařování okurek (k přípravě nálevu) můžeme použít kupované směsi, ale lepší je samozřejmě udělat si domácí nálev. Další možností jak zpracovat úrodu okurek, pokud nám přerostou, je připravit rychlokvašky nebo mléčně vykvašené okurky. Více o zavařování okurek naleznete v našich receptech.

Zavařování okurek
Já zavařuji okurky hlavně ve sladkokyselém nálevu po 4 – 5 sklenicíc, tak jak mi postupně dozrávají ve skleníku. K zavařování používám obyčejný vyšší hrnec s poklicí a teploměr ze šunkovaru. Na dno hrnce dám utěrku nebo větší kapesník.

Související články:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *