Kedlubny ve sladkokyselém nálevu
- čerstvé mladé kedlubny
Přísady a koření (dávka pro litrovou sklenici):
- 1/2 lžičky žlutých hořčičných semínek
- 2 kuličky pepře
- 2 kuličky nového koření
- 1/2 bobkového listu
- 2 řezy cibule
- podle chuti chilli nebo feferónky
Nálev (na 1 litr vody):
- 0,3 l octa
- 20 g soli
- 100 g cukru
Příprava receptu na sterilované kedlubny ve sladkokyselém nálevu:
Kedlubny omyjeme, oloupeme, nakrájíme na hranolky, dáme do osolené vroucí vody (na 1 l vody 10 g soli) a uvaříme doměkka.
Potom kedlubny propláchneme studenou vodou, necháme odkapat, naplníme do zavařovacích sklenic, proložíme kořením, cibulí a zalijeme horkým nálevem. Sklenice uzavřeme víčky, dáme do zavařovacího hrnce s horkou vodou a sterilujeme.
Po zahřátí na 90 stupňů při této teplotě sterilujeme 25 minut (sklenice 0,7 – 0,9 l), 20 minut (sklenice 0,3 – 0,5 l). Sklenice se zavařenými kedlubnami po té hned vyndáme z hrnce a necháme vychladnout. Sterilované kedlubny podáváme bez další úpravy jako přílohu.
Sterilujeme-li jen jednu nebo dvě sklenice, můžeme místo připraveného nálevu do jedné sklenice o obsahu 720 ml nalít 5,5 – 6 cl 8 % octa, nasypat 6 g soli (1 lžička) a 20 g krystalového cukru (1 lžíce) a kedlubny zalít vařící vodou.
Příprava nálevu na sterilované kedlubny
Koncentrace nálevu záleží na tom, v jakém poměru sklenice plníme. Při 60% zeleniny a 40% nálevu můžeme připravit nálev slabší (na 1 l vody 250 – 300 ml octa, 20 g soli a 100 g cukru). Při větším podílu zeleniny asi 75% připravíme nálev silnější (na 1 l vody 300 – 350 ml octa, 25 g soli a asi 120 g cukru).
Více o zavařování zeleniny naleznete níže.
Související články a recepty:











Napsat komentář