Rebarborová marmeláda se zázvorem
Rebarborová marmeláda se zázvorem je jeden ze způsobů konzervace této, pikantní zeleniny.
- 1 kg očištěných rebarborových řapíků
- 1 kg cukru
- kousek celého zázvoru
Rebarborové řapíky omyjeme, oloupeme, nakrájíme na kousky, spaříme vroucí vodou a necháme odkapat.
Rebarboru dáme po vrstvách do mísy, prosypeme cukrem a necháme přes noc stát. Druhý den dáme směs do kastrolu, přidáme zázvor (zavázaný v řídkém plátýnku) a za stálého míchání vaříme asi 20 minut, než začne marmeláda rosolovat.
Nakonec zázvor odstraníme, vařící rebarborovou marmeládu se zázvorem naplníme do skleniček, okraje otřeme, upevníme víčka, otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout. Marmeládu používáme na pomazání palačinek, lívanců, pečiva nebo do bílého jogurtu.
Při koupi rebarborových řapíků je dobré vybírat ty červenější, protože nejsou tak kyselé jako ty zelené. Pokud jí sklidíte na zahrádce, je třeba hned odstranit listy, aby řapíky nezavadly. Listy nikdy nepoužíváme!
Jestli je rebarborová marmeláda se zázvorem hotová můžeme vyzkoušet kápnutím na studený talířek. Po vychladnutí se pokusíme kapku posunout. Zůstane-li kapka vcelku se zkrabaceným povrchem, je marmeláda hotová. Více o přípravě marmelád najdete níže.
Související články a recepty:
MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT:
- Rebarborová marmeláda Rebarborová marmeláda je pikantní a určitě stojí za zkoušku si ji v sezóně rebarbory připravit, ať už jí máte na...
- Broskvová marmeláda Broskvová marmeláda se nejčastěji používá k dochucení různých moučníků nebo jí mažeme na pečivo. Příprava receptu na broskvovou marmeládu: Dobře...
- Třešňová marmeláda Domácí třešňová marmeláda je jeden ze způsobů, jak v sezóně zpracovat toto u nás tak oblíbené ovoce. Je výborná, velmi...
- Bezinková marmeláda Bezinková marmeláda je jedna z chutných úprav těchto zdravých plodů. Na podzim v sezóně voňavých bezinek stojí určitě tato marmeláda...
Napsat komentář