Cukety sterilované ve sladkokyselém nálevu
Ingredience na cukety sterilované ve sladkokyselém nálevu:
- mladé cukety
Přísady (pro litrovou sklenici):
- 2 kolečka cibule
- 2 kolečka křenu
- 2 kolečka mrkve
- snítka mladého kopru
Koření (pro litrovou sklenici):
- 2 kuličky pepře
- 2 kuličky nového koření
- 1/2 bobkového listu
- 1/2 lžičky žlutých hořčičných semínek
Nálev (na 1 l vody):
- 0,3 l 8 % octa
- 25 g soli
- 100 g cukru
Příprava receptu na sterilované cukety ve sladkokyselém nálevu:
Cukety omyjeme a nakrájíme na kostky nebo špalíčky. Na dno zavařovacích sklenic položíme kolečka cibule, mrkve, křen, koření a kopr. Na koření a přísady naplníme cukety.
Sklenice zalijeme nálevem horkým 60 – 70 stupňů, uzavřeme víčky, vložíme do zavařovacího hrnce s horkou vodou a sterilujeme. Po zahřátí na 90 stupňů, potom při této teplotě sterilujeme 25 minut (sklenice 0,7 – 0,9 l), 20 minut (sklenice 0,3 – 0,5 l).
Po ukončení sterilace sklenice se sterilovanými cuketami ve sladkokyselém nálevu hned vyndáme.
Tipy, rady a postupy při přípravě cuket sterilovaných ve sladkokyselém nálevu
Pro sterilaci jsou vhodné pouze mladé cukety. Sterilujeme-li jen jednu nebo dvě sklenice, můžeme místo připraveného nálevu do jedné sklenice o obsahu 720 ml nalít 5,5 – 6 cl 8 % octa, nasypat 6 g soli (1 lžička) a 15 – 20 g krystalového cukru (1 mírně navršená lžíce) a cukety zalít vařící vodou. Před samotnou sterilací zahříváme na určitou teplotu v tomto případě na 90 stupňů. To by mělo trvat asi 20 minut.
Více o zavařování zeleniny naleznete níže.
Pro sterilaci jsou vhodné pouze mladé cukety. Sterilujeme-li jen jednu nebo dvě sklenice, můžeme místo připraveného nálevu do jedné sklenice o obsahu 720 ml nalít 5,5 – 6 cl 8 % octa, nasypat 6 g soli (1 lžička) a 15 – 20 g krystalového cukru (1 mírně navršená lžíce) a cukety zalít vařící vodou. Před samotnou sterilací zahříváme na určitou teplotu v tomto případě na 90 stupňů. To by mělo trvat asi 20 minut.
Více o zavařování zeleniny naleznete níže.










Napsat komentář