Rajčatový džem
Když je největší sezóna rajčat a my nevíme co s nimi, určitě stojí za zkoušku tento neobvyklý recept na rajčatový džem.
Ingredience na rajčatový džem:
- 1 kg dobře vyzrálých červených rajčat
- 800 g cukru krupice
- 4 lžíce citrónové šťávy nebo 1/2 lžičky kyseliny citrónové
- 1/2 lžičky mletého zázvoru
Rajčata opláchneme, dáme na chvíli do vařící vody, potom do studené vody, pak je vyndáme a oloupeme.
Rajčata nakrájíme na čtvrtky, posypeme cukrem a v lednici necháme asi 2 hodiny stát.
Potom je rozvaříme ve větším kastrolu na hustotu džemu, přidáme citrónovou šťávu nebo kyselinu citrónovou a zázvor a ještě krátce povaříme. Vařící rajčatový džem naplníme do skleniček, okraje otřeme, připevníme víčka, skleničky otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.
Tip k rajčatovému džemu
Do rajčatového džemu můžeme ještě přidat špetku mletého hřebíčku nebo skořice, každý podle své chuti. Místo citrónové šťávy můžeme také použít šťávu z limetky.
Poznámka k přípravě rajčatového džemu
Doby varu rajčatového džemu záleží na množství vody obsažené v rajčatech. Obvykle se vaří kolem půl hodiny, ale může to být i déle. Jestli je rajčatový džem hotový poznáme například, když ho kápneme na studený talířek, po vychladnutí zkusíme posunout kapku prstem a ta by měla zůstat vcelku se skrabaceným povrchem.
Více o přípravě džemů naleznete níže.
Doby varu rajčatového džemu záleží na množství vody obsažené v rajčatech. Obvykle se vaří kolem půl hodiny, ale může to být i déle. Jestli je rajčatový džem hotový poznáme například, když ho kápneme na studený talířek, po vychladnutí zkusíme posunout kapku prstem a ta by měla zůstat vcelku se skrabaceným povrchem.
Více o přípravě džemů naleznete níže.
Napsat komentář