Domácí pomerančová šťáva
Pomeranče a domácí pomerančová šťáva jsou bohatým zdrojem vitamínů a minerálů. Z vitamínů jsou to především vitamín A a B, které napomáhají zdravé pleti a vysoký obsah vitamínu C, jenž přispívá k posílení imunity. Dále obsahují draslík, vápník, hořčík, křemík a kyselinu citrónovou, která podporuje vyplavování škodlivých toxinů z organismu.
V pomerančích nalezneme také antioxidanty především flavonoidy, které příznivě ovlivňují krevní oběh a srdeční činnost. Limonoidy v pomerančích jsou známy svými protinádorovými účinky, obsah vlákniny napomáhá vyprazdňování. Pomeranče a pomerančová šťáva posilují látkovou přeměnu v buňkách, podporují koncentraci, aktivují všechny tělesné žlázy, posilují libido a potenci, posilují imunitní systém a krevetvorbu a zlepšují vzhled vlasů.
Domácí pomerančová šťáva
Nejlepším zdrojem jsou samozřejmě čerstvé pomeranče nebo vylisovaná domácí pomerančová šťáva. Některé kupované džusy (i když je na obalu uváděno 100 % šťáva) nemají s pomeranči mnoho společného, navíc se konzervují a pasterují. Čerstvě vymačkaná šťáva z pomerančů k snídani nám dodá energii a další potřebné látky, které se nám budou přes den určitě hodit. Šťávu po vylisování neskladujeme, nepřislazujeme a pijeme ji pokud možno vždy čerstvou.
Méně známé je, že pomerančová šťáva je i dobrým pomocníkem při kocovině. Je také doporučována při očistné kůře a překyselení organismu. Pokud připravujeme šťávu v odšťavňovači můžeme přidat jablka nebo mrkev. Na trhu je nepřeberné množství odšťavňovačů, které nám vylisují šťávu z jakéhokoliv ovoce či zeleniny. Navíc šťáva z vylisovaného ovoce nám může posloužit jako základ pro přípravu marmelád, kde nám ubude rozváření a pasírování, jako v klasických receptech na marmelády a džemy.
Související články:
Napsat komentář