Trnkový kompot

Trnkový kompot recepty

Na podzim, když je čas trnek, můžeme si z nich zkusit připravit trnkový kompot. Navíc sběr trnek můžeme spojit s procházkou podzimní přírodou.

Ingredience na trnkový kompot:
    • zralé měkké trnky

Na 1 litr vody :

  • 750 g cukru
Příprava receptu na trnkový kompot:
Trnky přebereme, opereme a necháme odkapat.

Potom je nasypeme do čistých zavařovacích sklenic a zalijeme horkým nálevem (svaříme vodu s cukrem).

Sklenice uzavřeme víčky, vložíme do zavařovacího hrnce a sterilujeme.

Po zahřátí na 85 stupňů při této teplotě sterilujeme 20 minut (sklenice 0,3 – 0,5 l), větší sklenice strerilujeme o 5 minut déle. Po ukončení sterilace skleničky s trnkovým kompotem hned z hrnce vyndáme a necháme vychladnout.

Tipy při přípravě trnkového kompotu
Trnky přešlé prvním mrazíkem jsou sladší a méně trpké. Přemrznout trnky však můžeme dát i do mrazáku.

Druhý způsob, jak připravit trnkový kompot
Potřebujeme stejné množství trnek, cukru a vody (na váhu). Vodu svaříme s cukrem kouskem skořice a několika hřebíčky (vaříme asi jen 3 – 5 minut). Potom odstavíme a necháme rozležet do druhého dne. Potom vše naplníme do menších zavařovacích skleniček, okraje otřeme, upevníme víčka a sterilujeme 20 minut při 85 stupních. Sterilaci v zavařovacím hrnci můžeme vynechat, pokud budeme trnky s kořením vařit asi čtvrt hodiny, potom je vařící co nejrychleji naplníme do skleniček, uzavřeme a hned otočíme dnem vzhůru (tím zasterilujeme víčka).
Více o zavařování kompotů naleznete níže.

Související články a recepty:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *