Trnkový kompot
Na podzim, když je čas trnek, můžeme si z nich zkusit připravit trnkový kompot. Navíc sběr trnek můžeme spojit s procházkou podzimní přírodou.
- zralé měkké trnky
Na 1 litr vody :
- 750 g cukru
Trnky přebereme, opereme a necháme odkapat.
Potom je nasypeme do čistých zavařovacích sklenic a zalijeme horkým nálevem (svaříme vodu s cukrem).
Sklenice uzavřeme víčky, vložíme do zavařovacího hrnce a sterilujeme.
Po zahřátí na 85 stupňů při této teplotě sterilujeme 20 minut (sklenice 0,3 – 0,5 l), větší sklenice strerilujeme o 5 minut déle. Po ukončení sterilace skleničky s trnkovým kompotem hned z hrnce vyndáme a necháme vychladnout.
Trnky přešlé prvním mrazíkem jsou sladší a méně trpké. Přemrznout trnky však můžeme dát i do mrazáku.
Druhý způsob, jak připravit trnkový kompot
Potřebujeme stejné množství trnek, cukru a vody (na váhu). Vodu svaříme s cukrem kouskem skořice a několika hřebíčky (vaříme asi jen 3 – 5 minut). Potom odstavíme a necháme rozležet do druhého dne. Potom vše naplníme do menších zavařovacích skleniček, okraje otřeme, upevníme víčka a sterilujeme 20 minut při 85 stupních. Sterilaci v zavařovacím hrnci můžeme vynechat, pokud budeme trnky s kořením vařit asi čtvrt hodiny, potom je vařící co nejrychleji naplníme do skleniček, uzavřeme a hned otočíme dnem vzhůru (tím zasterilujeme víčka).
Více o zavařování kompotů naleznete níže.
Napsat komentář