Vánoční tvarohová štola
Vánoční tvarohová štola je vynikající moučník nejen na vánoční stůl, ale i během roku by bylo škoda tento recept opomenout. Její příprava není nikterak náročná a zdlouhavá oproti kynuté štole.
- 400 g hladké mouky
- 150 g másla
- 120 g cukru
- 1 tvaroh (250 g)
- 2 vejce
- 1 prášek do pečiva
- 1 vanilkový cukr
- kandované ovoce, rozinky, ořechy
- rum
Suroviny na těsto dobře zpracujeme, přidáme kandované ovoce, rozinky namočené v rumu a pokrájené ořechy.
Těsto rozválíme na pomoučeném vále na placku asi 1 centimetr silnou do obdélníkového tvaru. Delší strany přehneme na střed a potom ještě celé přeložíme napůl.
Vánoční tvarohovou štolu přendáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme na 180 stupňů asi půl až třičtvrtě hodiny, podle druhu trouby.
Po vyndání z trouby hned potřeme rozpuštěným máslem s 1 lžící rumu. Nakonec se vánoční tvarohová štola posype moučkovým cukrem, aby se na povrchu utvořila cukrová krusta.
Poznámka
Kandované ovoce si můžeme připravit i sami doma. Jeho příprava je sice zdlouhavější, ale výsledek stojí za to. Více o kandování ovoce naleznete zde: Příprava kandovaného ovoce.








Napsat komentář