Vánoční tvarohová štola

Vánoční tvarohová štola recept

Vánoční tvarohová štola je vynikající moučník nejen na vánoční stůl, ale i během roku by bylo škoda tento recept opomenout. Její příprava není nikterak náročná a zdlouhavá oproti kynuté štole.

Ingredience na vánoční tvarohovou štolu:
      • 400 g hladké mouky
      • 150 g másla
      • 120 g cukru
      • 1 tvaroh (250 g)
      • 2 vejce
      • 1 prášek do pečiva
      • 1 vanilkový cukr
      • kandované ovoce, rozinky, ořechy
      • rum
Příprava receptu na vánoční tvarohovou štolu:

Suroviny na těsto dobře zpracujeme, přidáme kandované ovoce, rozinky namočené v rumu a pokrájené ořechy.

Těsto rozválíme na pomoučeném vále na placku asi 1 centimetr silnou do obdélníkového tvaru. Delší strany přehneme na střed a potom ještě celé přeložíme napůl.

Vánoční tvarohovou štolu přendáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme na 180 stupňů asi půl až třičtvrtě hodiny, podle druhu trouby.

Po vyndání z trouby hned potřeme rozpuštěným máslem s 1 lžící rumu. Nakonec se vánoční tvarohová štola posype moučkovým cukrem, aby se na povrchu utvořila cukrová krusta.

Poznámka

Kandované ovoce si můžeme připravit i sami doma. Jeho příprava je sice zdlouhavější, ale výsledek stojí za to. Více o kandování ovoce naleznete zde: Příprava kandovaného ovoce.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *