Jahodový kompot
Ingredience na jahodový kompot:
- středně velké dobře zbarvené jahody
Nálev (na 1 litr vody):
- 1/2 kg cukru
- 1 g kyseliny citronové
Příprava receptu na jahodový kompot:
Jahody přebereme, dobře opereme, vykroutíme stopky i s lůžky a kališními lístky a potom je ještě jednou dobře opláchneme.
Jahody necháme odkapat a urovnáme do sklenic. Sklenice zalijeme horkým nálevem, upevníme víčka, vložíme do zavařovacího hrnce s horkou vodou a sterilujeme.
Po zahřátí na 85 stupňů sterilujeme při této teplotě 25 minut (sklenice 0,7 – 0,9 l), 20 minut (sklenice 0,3 – 0,5 l). Po ukončení sterilace sklenice s jahodovým kompotem hned vyndáme z hrnce a necháme vychladnout.
Tip pro přípravu jahodového kompotu
Jahodový kompot můžeme připravit také s předem proslazených jahod. Cukr tímto pronikne do jahod pomaleji a jahody si udrží pěkný vzhled. Očištěné propláchnuté jahody dáme do mísy, zalijeme je nálevem horkým asi 60 stupňů (na 1 l vody: 500 g cukru a 1 g kyseliny citrónové), tak aby byly ponořené, přikryjeme pokličkou a uložíme do chladu. Po 4 hodinách nálev slijeme a jahody urovnáme do sklenic. Nálev z jahod ohřejeme téměř k varu, nalijeme do sklenic na jahody a uzavřeme. Sterilujeme stejně jako v předchozím receptu. Více o zavařování kompotů naleznete níže.
Jahodový kompot můžeme připravit také s předem proslazených jahod. Cukr tímto pronikne do jahod pomaleji a jahody si udrží pěkný vzhled. Očištěné propláchnuté jahody dáme do mísy, zalijeme je nálevem horkým asi 60 stupňů (na 1 l vody: 500 g cukru a 1 g kyseliny citrónové), tak aby byly ponořené, přikryjeme pokličkou a uložíme do chladu. Po 4 hodinách nálev slijeme a jahody urovnáme do sklenic. Nálev z jahod ohřejeme téměř k varu, nalijeme do sklenic na jahody a uzavřeme. Sterilujeme stejně jako v předchozím receptu. Více o zavařování kompotů naleznete níže.
Související články a recepty:
Napsat komentář