Kompot z dýně
Na konci léta a na podzim, když je dýňová sezóna v plném proudu, stojí za to vyzkoušet recept na domácí kompot z dýně.
- zralá dýně
Přísady a koření (na litrovou sklenici):
- 2 kolečka citrónu
- malý kousek pomerančové kůry
- 1–2 hřebíčky
- malý kousek celé skořice
- podle chuti kousek lusku vanilky
místo koření můžeme také použít ananasovou tresť
Nálev první:
- 1/2 l vody
- 0,15 l 8% octa
Nálev druhý (na 1 l vody):
- 400 g cukru (místo vody můžeme použít ananasový džus)
- 3 g kyseliny citrónové
Příprava receptu na kompot z dýně:
Omytou dýni rozkrojíme na půl a lžící odstraníme semena a měkkou dužinu. Potom dýni nakrájíme na řezy o šířce asi 2 cm. Z řezů sloupneme slupku, nakrájíme je na kostky nebo hranolky, dáme do hrnce a zalijeme prvním nálevem tak, aby byla dýně ponořená. V nálevu necháme nejméně 12 hodin stát.
Potom dýni slijeme a necháme odkapat. Připravíme si druhý nálev: vodu nebo džus svaříme s cukrem, a kyselinou citrónovou, přidáme dýni, ovaříme asi 10 minut a pak ji vyndáme. Na dno zavařovacích sklenic dáme kolečka citrónu, pomerančovou kůru, koření, potom přidáme ovařenou ještě horkou dýni a zalijeme jí druhým horkým nálevem.
Sklenice s kompotem z dýně uzavřeme, dáme do zavařovacího hrnce s horkou vodou a sterilujeme. Po zahřátí na 85 stupňů při této teplotě sterilujeme 25 minut (sklenice 0,7 – 0,9 l), 20 minut (sklenice 0,5 l). Po ukončení sterilace kompot z dýně ve sklenicích hned z hrnce vyndáme.
Napsat komentář