Jablečný koláč na plech
Pokud máte rádi ovocné koláče, zkuste si upéci klasický recept na jednoduchý jablečný koláč na plech s drobenkou.
-
- jablka
- 300 g polohrubé mouky
- 140 g cukru
- 140 g rostlinného tuku (Hera, Stela)
- 250 ml mléka
- 2 vejce
- 1 prášek do pečiva
- tuk na vymazání a hrubá mouka na vysypání plechu
Drobenka:
- 50 g rostlinného tuku nebo másla
- 50 g pískového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 70 g polohrubé mouky
Mouku v míse promícháme s pečivovým práškem. Přidáme cukr, rozpuštěný tuk a mléko s rozšlehanými vejci. Dobře vše promícháme a nalijeme na vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech.
Jablka oloupeme a nastrouháme až nám zbydou jen ohryzky nebo rozkrájíme na čtvrtky, odstraníme jádřince a jiné nežádoucí části a nakrájíme na tenké plátky.
Koláč poklademe strouhanými nebo pokrájenými jablky a posypeme drobenkou.
Jablečný koláč s drobenkou pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů 30 – 40 minut.
Příprava drobenky:
Mouku promícháme s cukrem a vanilkovým cukrem. Přidáme pokrájený rozměklý tuk a prsty dobře rozemneme, až je drobenka bez větších kousků.
Tip k přípravě jablečného koláče na plech
Místo jablek můžeme použít i jiné ovoce např. švestky, meruňky nebo třeba i rebarboru. K přípravě koláče můžeme také použít zavařená strouhaná jablka.








Napsat komentář