Mřížkový koláč s jablky

Mřížkový koláč s jablky recept

Na ovocný koláč s jablky existuje spoustu receptů. V sezóně jablek je určitě dobré mít po ruce hned několik variant na toto ovocné pečení. Mřížkový koláč s jablky je starý klasický recept na moučník, který pekly již naše babičky. Je velmi chutný a jeho příprava je snadná.

Recept na mřížkový koláč s jablky

Ingredience na mřížkový koláč s jablky:
  • 450 g polohrubé mouky
  • 110 g moučkového cukru
  • 200 g rostlinného tuku (Hera, Stela apod.)
  • asi 3 lžíce mléka
  • 2 vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • tuk na vymazání a hrubá mouka na vysypání plechu

Ovocná náplň z jablek:

  • 1,5 kg jablek (váha celých jablek)
  • 4 lžíce cukru
  • 2 lžičky skořice

Příprava mřížkového koláče s jablky:
Na válu promícháme mouku s pečivovým práškem, přidáme cukr, pokrájený rozměklý rostlinný tuk, vejce a mléko podle potřeby.

Vše dobře zpracujeme a těsto uložíme do lednice. Mezi tím si připravíme jablečnou náplň. Přibližně 1,5 kg jablek oloupeme a nastrouháme, až nám zbydou jen ohryzky.

Jablka smícháme v míse s cukrem a skořicí. Plech vymažeme tukem a vysypeme moukou nebo vyložíme pečícím papírem.

Potom oddělíme z těsta asi 2/3, které vyválíme buď přímo na plechu nebo na vále a potom pomocí válečku přeneseme.

Na těsto dáme jablečnou náplň a ze zbytku těsta připravíme mřížku. Těsto vyválíme na vále na tenké, dlouhé válečky a klademe na koláč do tvaru mřížky. Nakonec můžeme mřížku potřít rozšlehaným vejcem. V troubě vyhřáté na 180 stupňů pečeme asi 30 minut. Upečený mřížkový koláč s jablky posypeme moučkovým cukrem.

Poznámka k přípravě mřížkového koláče s jablky
Někdo připravuje mřížku tak, že si zbytek těsta vyválí a potom vykrajuje proužky, které klade na koláč. Místo jablek můžeme použít i jiné náplně. Výborný je z makovou nebo tvarohovou náplní. K přípravě koláče můžeme také použít zavařená strouhaná jablka nebo rebarborovou náplň, kterou si můžeme v sezóně rebarbory připravit pro pozdější využití.
 
 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *