Jablečný štrůdl z listového těsta
Když je sezóna jablek v plném proudu, ale i mimo ní, je jablečný štrůdl z listového těsta velmi oblíbeným, jednoduchým a často pečeným moučníkem.
- 1 balíček listového těsta (400 nebo 500 g)
- asi 6 jablek
- cukr
- strouhanka
- vlašské ořechy
- rozinky
- skořice
- 1 vejce na potření štrůdlu
- tuk na vymazání plechu nebo pečící papír
Na pánvi roztavíme trochu másla, přisypeme strouhanku a osmahneme jí dozlatova. (Strouhanka je takto opražená na másle lepší, ale můžeme jí použít i jen tak bez opražení). Strouhanku můžeme také nahradit rozdrobenými piškoty.
Listové těsto rozdělíme na dvě poloviny a každou rozválíme na pomoučeném válu do obdélníkového tvaru. (Některé těsto je rozdělené na tři porce, takže z něj udělám tři menší šišky štrůdlu.)
Každý plát posypeme trochou strouhanky, oloupanými a na hrubém struhadle nastrouhanými jablky, posekanými jádry z vlašských ořechů a omytými rozinkami. Potom pocukrujeme, poprášíme mletou skořicí a posypeme zbytkem strouhanky. Na každé straně musí zůstat kus volného těsta na svinutí.
Záviny zavineme, okraje přehneme a závin přesuneme na vymazaný nebo pečícím papírem vyložený plech tak, aby spoj byl dole.Povrch potřeme rozšlehaným vejcem a v dobře vyhřáté troubě upečeme. Upečený jablečný štrůdl z listového těsta posypeme moučkovým a vanilkovým cukrem. Na přípravu jablečného štrůdlu z listového těsta můžeme použít také nastrouhaná jablka zavařená ve sklenicích – Zavařená strouhaná jablka.
Tip k přípravě jablečného štrůdlu
Jablečný štrůdl nepeču jen z listového těsta, ale když mám čas, tak si připravím křehké domácí těsto. Na dvě šišky štrůdlu potřebuji: 300 g hladké mouky, 150 g rostlinného tuku nebo másla, 2 žloutky, na špičku nože pečivového prášku a několik lžic mléka (podle hustoty těsta). Na vále promícháme mouku s pečivovým práškem, přidáme, cukr, žloutky, pokrájený změklý tuk a mléko. Zpracujeme těsto a necháme v chladu ztuhnout. Dále pokračujeme jako v předešlém receptu.
Napsat komentář