Broskve ve vlastní šťávě
Ingredience na broskve ve vlastní šťávě:
- čerstvé broskve s pevnou dužinou
Na litrovou sklenici:
- 1 lžíce cukru
- 1 lžíce vody
Broskve omyjeme, oloupeme, pokud nejdou loupat, ponoříme je v cedníku na chvíli do vařící vody mírně okyselené kyselinou citrónovou a hned ochladíme ve vodě studené.
Rukou potom snadno slupky stáhneme, broskve rozkrojíme na půlky a odstraníme pecky. Řezem dolů je narovnáme do zavařovacích sklenic, prosypeme cukrem, zalijeme lžící horké vody a upevníme víčka.
Sklenice s broskvemi dáme do zavařovacího hrnce s horkou vodou a sterilujeme. Po zahřátí na 90 stupňů při této teplotě sterilujeme 35 minut (sklenice 0,7 – 0,9 l), 30 minut (sklenice 0,3 – 0,5 l). Po ukončení sterilace broskve ve vlastní šťávě z hrnce vyndáme a necháme vychladnout.
Poznámka k broskvím ve vlastní šťávě
Před samotnou sterilací předchází zahřátí na teplotu 90 stupňů, což by mělo trvat okolo 30 minut. Broskve ve vlatní šťávě používáme k přípravě koláčů, kynutých knedlíků, nákypů a podobně.
Před samotnou sterilací předchází zahřátí na teplotu 90 stupňů, což by mělo trvat okolo 30 minut. Broskve ve vlatní šťávě používáme k přípravě koláčů, kynutých knedlíků, nákypů a podobně.
Napsat komentář