Nakládané fazolky ve sladkokyselém nálevu
- mladé křehké fazolky s měkkými nezbarvenými semeny
Nálev (na 1 litr vody):
- 0,25 l 8% octa
- 100 g cukru
- 30 g soli
Koření (pro litrovou sklenici):
- 3 kuličky nového koření
- 2 kuličky pepře nebo saturejka
- 1/2 bobkového listu
Příprava receptu na nakládané fazolky ve sladkokyselém nálevu:
Z fazolových lusků odkrojíme stopky a špičky, odstraníme vlákna, dobře je omyjeme a dáme do mírně osolené vroucí vody (10 g soli na 1 l vody). Potom fazolky povaříme téměř doměkka (asi 5 minut), vyjmeme a po odkapání můžeme nakrájet na šikmé proužky. Naplníme je do zavařovacích sklenic, proložíme kořením, zalijeme horkým nálevem a uzavřeme víčky. Sklenice s fazolkami dáme do zavařovacího hrnce s horkou vodou a sterilujeme. Po zahřátí na 90 stupňů při této teplotě sterilujeme 25 minut (sklenice 0,7 – 0,9 l), 20 minut (sklenice 0,3 – 0,5 l). Po ukončení sterilace sklenice s nakládanými fazolkami ve sladkokyselém nálevu vyndáme a necháme vychladnout.
Nakládanéé fazolky mají lepší chuť s přídavkem oleje (2 lžíce oleje na litrovou sklenici). Vzhledem k náchylnosti oleje k oxidaci je ale nebezpečí jeho žluknutí. Takto naložené fazolky používáme k přípravě salátů.
Více o zavařování zeleniny naleznete níže.
Napsat komentář