Sterilovaný kopr

Sterilovaný kopr v mírně kyselém nálevu
Ingredience na přípravu sterilovaného kopru v mírně kyselém nálevu:
    • snítky čerstvého mladého kopru

Nálev (na 1 litr vody):

  • 0,3 l 8% octa
  • 50 g cukru
  • 30 g soli

Příprava receptu na sterilovaný kopr v mírně kyselém nálevu:
Kratší snítky mladého kopru propláchneme na cedníku a necháme odkapat. Potom ho těsně napěchujeme do malých zavařovacích skleniček, zalijeme horkým nálevem, skleničky uzavřeme víčky, vložíme do zavařovacího hrnce s horkou vodou a sterilujeme. Po zahřátí na 90 stupňů při této teplotě sterilujeme 25 minut (skleničky o obsahu kolem 1/4 l). Po ukončení sterilace skleničky se zavařeným koprem hned z hrnce vyndáme.

Poznámka ke sterilovanému kopru
Takto zavařené snítky kopru používáme v období, kdy není čertvý kopr při ruce, stejně jako kopr čerstvý k přípravě omáčky a polévky. Koprovka ze sterilovaného kopru je dokonce pikantnější.

Pokud steriljeme jenom malé množství skleniček, v případě kopru to bude asi většinou, stačí nám větší hrnec s poklicí, na dno dát utěrku, pařák nebo dřevěnou podložku a použít vhodný teploměr. Více o zavařování zeleniny naleznete níže.

Související články a recepty:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *