Sterilovaný kopr
- snítky čerstvého mladého kopru
Nálev (na 1 litr vody):
- 0,3 l 8% octa
- 50 g cukru
- 30 g soli
Příprava receptu na sterilovaný kopr v mírně kyselém nálevu:
Kratší snítky mladého kopru propláchneme na cedníku a necháme odkapat. Potom ho těsně napěchujeme do malých zavařovacích skleniček, zalijeme horkým nálevem, skleničky uzavřeme víčky, vložíme do zavařovacího hrnce s horkou vodou a sterilujeme. Po zahřátí na 90 stupňů při této teplotě sterilujeme 25 minut (skleničky o obsahu kolem 1/4 l). Po ukončení sterilace skleničky se zavařeným koprem hned z hrnce vyndáme.
Takto zavařené snítky kopru používáme v období, kdy není čertvý kopr při ruce, stejně jako kopr čerstvý k přípravě omáčky a polévky. Koprovka ze sterilovaného kopru je dokonce pikantnější.
Pokud steriljeme jenom malé množství skleniček, v případě kopru to bude asi většinou, stačí nám větší hrnec s poklicí, na dno dát utěrku, pařák nebo dřevěnou podložku a použít vhodný teploměr. Více o zavařování zeleniny naleznete níže.
Související články a recepty:
Napsat komentář