Zavařování rajčat
Rajčata jsou u nás velmi oblíbenou dužnatou zeleninou. Mají antioxidační účinky, proto jsou vhodná i při různých redukčních a očistných dietách. Jsou prospěšná lidem s nemocemi srdce, krevního oběhu a při poruchách látkové výměny. Pro svoji charakteristickou chuť mohou být řazena i mezi koření. Konzumujeme je hlavně čerstvá, jsou součástí mnoha pokrmů, ale i zavařování rajčat je oblíbenou upravou této zdravé a chutné zeleniny.
Když je sezóna plodové zeleniny, mezi níž rajčata patří (ať už nám dozrávají na záhoně, nebo je koupíme někde na trhu), většinou je nestačíme konzumovat a v tu chvíli nastane otázka, jak si je uchovat a mít z nich v zimě zavařované dobroty vždy po ruce.
Na zavařování rajčat je spoustu osvědčených receptů a můžeme z nich připravit celou řadu chutných zavařenin. Konzervujeme je například ve sladkokyselém nálevu, v octovém nálevu nebo rajčata přidáváme do různých sterilovaných zeleninových směsí. Dále z nich připravujeme protlaky, šťávy, kečupy, chutney, marmelády a džemy. Rajčata také zavařujeme ve vlastní šťávě nebo jako součást leča. Dají se i zmrazit.
Zavařování zelených rajčat, která nám nestačila dozrát, je také hodně používaným způsobem, jak tyto zbytky zužitkovat. Ze zelených rajčat můžeme například připravit kompot nebo chutney. Recepty najdete v rubrice „Zelená rajčata“. Více o zavařování rajčat naleznete v našich receptech.
Napsat komentář