Broskvový džem
- čerstvé mírně nedozrálé broskve
Na 1 kg oloupaných a odpeckovaných broskví:
- 700 g cukru
- 40 g pektogelu (1 balíček)
- 3 g kyseliny citrónové
Dobře omyté broskve ponoříme na cedníku do vařící vody, za chvilku je ochladíme ve vodě studené a potom oloupeme.
Broskve rozkrojíme na půlky, vypeckujeme, nakrájíme na kousky a dáme do slabého roztoku kyseliny citrónové (5 g na 1 litr vody), aby nezhnědly.
Asi 60 % broskví určených pro jednu dávku (džem vaříme v dávkách nejvýše 1,5 kg), z roztoku vyndáme, vložíme do nízkého kastrolu, podlijeme několika lžícemi vody a za stálého míchání vaříme asi 3 minuty.
Potom přidáme pektogel smíchaný s trochou cukru a vaříme dále. Po 5 – 10 minutách přidáme po částech zbylý cukr a broskve tak, abychom nepřerušily var. Po rozpuštění cukru přidáme kyselinu citrónovou rozpuštěnou ve lžičce vody a zprudka vaříme, než začne džem rosolovat.
Jestli je džem hotový můžeme vyzkoušet například kápnutím na studený talířek. Po vychladnutí se pokusíme kapku posunout. Zůstane-li kapka vcelku se zkrabaceným povrchem, je džem hotový. Ještě vařící broskvový džem naplníme do skleniček, okraje otřeme a upevníme víčka. Skleničky s broskvovým džemem otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.
Správně připravený džem musí mít rosolovitou konzistenci s kousky ovoce. Protože broskve obsahují méně pektinových látek, používáme při přípravě broskvového džemu rosolotvorné konzervanty, v tomto případě pektogel. Více o přípravě džemů naleznete níže.
Napsat komentář