Broskvový džem

Broskvovoý džem recept
Ingredience na broskvový džem:
    • čerstvé mírně nedozrálé broskve

Na 1 kg oloupaných a odpeckovaných broskví:

  • 700 g cukru
  • 40 g pektogelu (1 balíček)
  • 3 g kyseliny citrónové
Příprava receptu na broskvový džem:
Dobře omyté broskve ponoříme na cedníku do vařící vody, za chvilku je ochladíme ve vodě studené a potom oloupeme.

Broskve rozkrojíme na půlky, vypeckujeme, nakrájíme na kousky a dáme do slabého roztoku kyseliny citrónové (5 g na 1 litr vody), aby nezhnědly.

Asi 60 % broskví určených pro jednu dávku (džem vaříme v dávkách nejvýše 1,5 kg), z roztoku vyndáme, vložíme do nízkého kastrolu, podlijeme několika lžícemi vody a za stálého míchání vaříme asi 3 minuty.

Potom přidáme pektogel smíchaný s trochou cukru a vaříme dále. Po 5 – 10 minutách přidáme po částech zbylý cukr a broskve tak, abychom nepřerušily var. Po rozpuštění cukru přidáme kyselinu citrónovou rozpuštěnou ve lžičce vody a zprudka vaříme, než začne džem rosolovat.

Jestli je džem hotový můžeme vyzkoušet například kápnutím na studený talířek. Po vychladnutí se pokusíme kapku posunout. Zůstane-li kapka vcelku se zkrabaceným povrchem, je džem hotový. Ještě vařící broskvový džem naplníme do skleniček, okraje otřeme a upevníme víčka. Skleničky s broskvovým džemem otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.

Poznámka k přípravě broskvového džemu
Správně připravený džem musí mít rosolovitou konzistenci s kousky ovoce. Protože broskve obsahují méně pektinových látek, používáme při přípravě broskvového džemu rosolotvorné konzervanty, v tomto případě pektogel. Více o přípravě džemů naleznete níže.
Související články a recepty:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *