Ostružinová šťáva
Pokud je dobrá úroda ostružin a všechny je hned nesníme čerstvé nebo nespotřebujeme na nějaký ten koláč, potom je ostružinová šťáva výborným a snadným receptem, jak si jejich chuť uchovat.
Ingredience na ostružinovou šťávu:
- dobře vyzrálé zahradní nebo divoce rostoucí ostružiny
Na 1 l ostružinové šťávy:
- 1,5 kg cukru
- 6 g kyseliny citrónové
Přebrané ostružiny opláchneme na cedníku pod tekoucí vodou a rozmačkáme. Na 1 kg ostružin přidáme 3/4 litru vody a necháme 12 hodin stát v chladu. Směs potom přefiltrujeme přes plátěný sáček nebo plátýnko. Šťávu odměříme, abychom věděli kolik budeme potřebovat cukru a ohřejeme na 80 stupňů. Během toho přidáme cukr, kyselinu citrónovou a posbíráme pěnu. Hotová ostružinová šťáva se naplní do lahví, uzavře a otočí dnem vzhůru.
Poznámka k přípravě ostružinové šťávy
Před filtrováním ostružin je můžeme nejdříve přelít přes cedník, kde se nám zachytí většina zrníček a potom přefiltrovat přes plátýnko nebo čistou, vyvařenou utěrku. Vysoký podíl cukru ve šťávě nebo v tomto případě spíše v sirupu nám zajistí jeho trvanlivost bez další konzervace. Více o přípravě sirupů naleznete níže.
Před filtrováním ostružin je můžeme nejdříve přelít přes cedník, kde se nám zachytí většina zrníček a potom přefiltrovat přes plátýnko nebo čistou, vyvařenou utěrku. Vysoký podíl cukru ve šťávě nebo v tomto případě spíše v sirupu nám zajistí jeho trvanlivost bez další konzervace. Více o přípravě sirupů naleznete níže.
Dobrý den.
Na co budu odměřovat šťávu,když je množství cukru uvedeno na kg ostružin?Nebo je myšleno 1kg šťavy?
Děkuji Milda
Díky za postřeh, je to na 1 l ostružinové šťávy. Bohužel chybička se vloudila. Omlouvám se, už jsem to opravila.
Jitka
Myslel jsem si to,nebylo to myšleno ve zlém.Jinak už mám 15 litrů koncetrátu z lesních ostružin.
Milda
To je teda porce, musela být fuška to nasbírat. Také mám pár ostružin, dnes jsem pekla koláč a zítra se chystám něco zavařit, ale takové množství jako vy bohužel nemám. Dělám většinou sirup z rybízu, protože toho mám dostatek.
Jitka