Ostružinová šťáva

Ostružinová šťáva recept

Pokud je dobrá úroda ostružin a všechny je hned nesníme čerstvé nebo nespotřebujeme na nějaký ten koláč, potom je ostružinová šťáva výborným a snadným receptem, jak si jejich chuť uchovat.

Ingredience na ostružinovou šťávu:
    • dobře vyzrálé zahradní nebo divoce rostoucí ostružiny

Na 1 l ostružinové šťávy:

  • 1,5 kg cukru
  • 6 g kyseliny citrónové
Příprava receptu na ostružinovou šťávu:
Přebrané ostružiny opláchneme na cedníku pod tekoucí vodou a rozmačkáme. Na 1 kg ostružin přidáme 3/4 litru vody a necháme 12 hodin stát v chladu. Směs potom přefiltrujeme přes plátěný sáček nebo plátýnko. Šťávu odměříme, abychom věděli kolik budeme potřebovat cukru a ohřejeme na 80 stupňů. Během toho přidáme cukr, kyselinu citrónovou a posbíráme pěnu. Hotová ostružinová šťáva se naplní do lahví, uzavře a otočí dnem vzhůru.

Poznámka k přípravě ostružinové šťávy
Před filtrováním ostružin je můžeme nejdříve přelít přes cedník, kde se nám zachytí většina zrníček a potom přefiltrovat přes plátýnko nebo čistou, vyvařenou utěrku. Vysoký podíl cukru ve šťávě nebo v tomto případě spíše v sirupu nám zajistí jeho trvanlivost bez další konzervace. Více o přípravě sirupů naleznete níže.
Související články a recepty:

4 komentáře na Ostružinová šťáva

  1. Milda napsal:

    Dobrý den.
    Na co budu odměřovat šťávu,když je množství cukru uvedeno na kg ostružin?Nebo je myšleno 1kg šťavy?
    Děkuji Milda

    • Jitka napsal:

      Díky za postřeh, je to na 1 l ostružinové šťávy. Bohužel chybička se vloudila. Omlouvám se, už jsem to opravila.
      Jitka

      • Milda napsal:

        Myslel jsem si to,nebylo to myšleno ve zlém.Jinak už mám 15 litrů koncetrátu z lesních ostružin.
        Milda

        • Jitka napsal:

          To je teda porce, musela být fuška to nasbírat. Také mám pár ostružin, dnes jsem pekla koláč a zítra se chystám něco zavařit, ale takové množství jako vy bohužel nemám. Dělám většinou sirup z rybízu, protože toho mám dostatek.
          Jitka

Napsat komentář: Jitka Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *