Sterilované kozí rohy ve sladkokyselém nálevu
- čerstvé papriky kozí rohy
Koření a přísady (dávka pro litrovou sklenici):
- 2 kuličky nového koření
- 1/2 bobkového listu
- 1/3 lžičky hořčičných semínek
Nálev na (1 litr vody):
- 0,3 l 8% octa
- 80 – 100 g cukru
- 25 g soli
Kozí rohy namočíme na chvíli do studené vody, potom je dobře omyjeme, dáme do vroucí osolené vody (10 g soli na 1 l vody) a povaříme asi 5 minut.
Potom papriky vyndáme, nacháme odkapat, narovnáme těsně do zavařovacích sklenic, proložíme kořením a zalijeme horkým nálevem (svaříme vodu, cukr, sůl a ocet). Sklenice uzavřeme, dáme do zavařovacího hrnce s horkou vodou a sterilujeme.
Po zahřátí na 85 stupňů, to by mělo trvat asi 20 minut, při této teplotě sterilujeme 25 minut (sklenice 0,7 – 0,9 l), 20 minut (sklenice 0,3 – 0,5 l). Po sterilaci sklenice s nakládanými kozími rohy ve sladkokyselém nálevu hned z hrnce vyndáme a necháme vychladnout.
Při plnění sklenic můžeme kozí rohy proložit dvěma plátky cibule (množství pro litrovou sklenici). Někdo steriluje kozí rohy také s přídavkem oleje. Samozřejmě ho můžeme přidat (1 lžíce na litrovou sklenici), ale vzhledem k náchylnosti oleje k oxidaci zde hrozí jeho žluknutí.
Pokud nemáme zavařovací hrnec nebo děláme jenom menší množství sklenic, můžeme použít hrnec s poklicí, do kterého dáme na dno třeba čistou utěrku (aby nám sklenice nepopraskaly) a použijeme vhodný teploměr (já například používám teploměr od šunkovaru). Těsnost zavařených sklenic s kozími rohy ve sladkokyselém nálevu poznáme po vychlazení poklepem na víčko. To by mělo vydávat dutý zvuk. Více o zavařování zeleniny naleznete níže.
Napsat komentář