Bezinková marmeláda
Bezinková marmeláda je jedna z chutných úprav těchto zdravých plodů. Na podzim v sezóně voňavých bezinek stojí určitě tato marmeláda za zkoušku.
-
-
- 1 kg dobře vyzrálých bezinek (plodů černého bezu)
- 600 g cukru
- 1 pektogel (40 g)
- 3 g kyseliny citrónové
-
Příprava receptu na bezinkovou marmeládu:
Bezinky opereme, vidličkou nebo rukou (s gumovou rukavicí) otrháme od stopek a odvážíme. Potom je rozmačkáme, nalijeme do hrnce a povaříme, až se část tekutiny odpaří a slupky změknou. Pokud chceme mít marmeládu jemnější, bezinky prolisujeme. Takto připravené bezinky odpařujeme v kastrolu, až se objem zmenší asi o polovinu. Potom přidáme čtvrtinu z celkové dávky cukru a vaříme 5 minut. Přisypeme pektogel smíchaný se dvěmi lžícemi cukru. Až se cukr s pektogelem rozpustí, přidáme postupně zbývající cukr tak, aby se nepřerušil var a vaříme dále. Ke konci varu přidáme kyselinu citrónovou. Ještě horká bezinková marmeláda se naplní do skleniček, okraje skleniček otřeme a uzavřeme víčky. Skleničky s bezinkovou marmeládou otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.
Při odpařování bezinkové marmelády můžeme přidat kousek skořice a 3 – 4 hřebíčky, každý podle své chuti. Bezinky obsahují hodně vitamínu C, který přechází téměř beze ztráty do zavařeného výrobku.
Více o přípravě marmelád naleznete níže.














Napsat komentář