Jablečná povidla
Pokud máte přebytek jablek, což je v jejich sezóně dosti častý případ, určitě stojí za to vyzkoušet jablečná povidla. Navíc při jejich přípravě můžeme zpracovat i jablka horší kvality.
- jablka ( mohou být horší i padaná)
Na 1 kg jablek:
- 60 – 80 g cukru
Příprava receptu na domácí jablečná povidla:
Jablka omyjeme, vykrojíme špatné kousky, nakrájíme na půlky nebo čtvrtky, podlijeme trochou vody a dusíme doměkka.
Potom vše prolisujeme přes síto a prolisovaná jablka za stálého míchání odpaříme v kastrolu dohusta.
Můžeme přidat lžičku mleté skořice a trochu drceného hřebíčku. Ke konci varu povidla podle chuti přisladíme. To, že jsou povidla hotová, poznáme tak, že nespadávají ze lžíce. Horká jablečná povidla nalijeme do sklenic, uzavřeme víčky, otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout. Před uzavřením můžeme zakápnout rumem, místo konzervantu.
Povidla jsou rozvařené ovoce zahuštěné odpařením vody do tuhé konzistence. Odpařením vody se zahustí obsah cukrů v ovoci a kyselin a tím se zamezí škodlivé činnosti mikroorganismů a není nutné je dále sterilovat.
Pokud chceme mít jistotu, že nám jablečná povidla vydrží déle, neotáčíme je na víčka, ale můžeme je krátce sterilovat při teplotě 85 stupňů stačí jen 10 minut. Z jednoho kila jablek uděláme asi 200 g povidel. Jablečná povidla používáme do štrůdlů, buchet a jiných moučníků. Více o přípravě povidel naleznete níže.















Napsat komentář