Rybízová marmeláda

Rybízová marmeláda recept

Rybízová marmeláda je recept, který stojí za to vyzkoušet, protože její příprava je jednoduchá, rychlá a obejde se bez konzervantů. Je výborná namazaná na chleba, do jogurtu nebo na linecké cukroví.

Ingredience na rybízovou marmeládu:
    • červený nebo černý rybíz (směs čeveného, bílého a černého rybízu)

Na 1 kg rybízového protlaku:

      • 700 g cukru

Příprava receptu na rybízovou marmeládu:
Rybíz dobře opereme, zbavíme stopek a třapin, podlijeme malým množstvím vody a přiklopené rozvaříme. Pak jej prolisujeme na sítu nebo rozmixujeme. Protlak odvážíme a v širokém kastrolu odpařujeme, až se objem zmenší asi o třetinu. Ve dvou dávkách přidáme cukr tak, aby se var nepřerušil. Vařící rybízová marmeláda se naplní až po okraje do skleniček, okraje se otřou a připevní se víčka. Skleničky s rybízovou marmeládou hned obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.

Tipy, rady a postupy při přípravě rybízové marmelády

Marmelády připravujeme z ovoce, které může být méně kvalitní i trochu poškozené, ne však nahnilé. Marmeláda z méně zralého ovoce lépe rosoluje. Protože rybíz má vysoký obsah pektinových látek, nepřidáváme již při přípravě rybízové marmelády žádné pektinové přípravky. Bílý rybíz je dobré kombinovat s červeným nebo černým, abychom získali výraznější barvu. Marmeládu odpařujeme v dávkách do 1,5 kg ovocného protlaku.

Jak poznáme, že je rybízová marmeláda hotová
-Vařící marmeládu kápneme na studený talířek a po vychladnutí zkusíme kapku posunou prstem. Zůstane-li vcelku se skrabaceným povrchem je marmeláda hotová.
-Do marmelády ponoříme vařečku a když jí vyndáme otáčíme jí ve vodorovné poloze, než marmeláda ztuhne. Pak necháme zavařeninu stéci na okraj vařečky. Stéká-li v souvislé vrstvě a pak padá ve větších kusech, nikoliv v kapkách, je marmeláda hotová.
-Kápneme-li malé množství marmelády do studené vody a klesne-li celistvá kapka až na dno, je marmeláda připravená k naplnění do skleniček.
Více o přípravě marmelád najdete níže.

Související články a recepty:

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *